Rij je een elektrische of een Plug-in hybride auto of ben je geïnteresseerd in het overstappen naar elektrisch rijden? Ontdek hier alle handige laadoplossingen voor bij jou thuis en onderweg. Hoe kan je geld besparen op je laadkosten en hoe zorg je ervoor dat je het maximaal aantal kilometers rijdt met je volle accu? Lees alles over de steeds groter wordende infrastructuur van openbare laadstations, waarmee je nu overal door Nederland kunt laden!
Elektrisch laden in Nederland
Je auto thuis opladen
Allereerst willen we ingaan op het opladen bij jou thuis voor de deur. Dit klinkt als het ideale scenario, gewoon thuis jouw auto opladen, zodat je de volgende dag weer met een volle accu erop uit kan gaan. Hiervoor zijn verschillende oplossingen.
Wallbox installeren
Zo kan je ervoor kiezen om een Wallbox te (laten) installeren. Dit is een kastje aan de muur die binnen is aangesloten, bijvoorbeeld in jouw garage. Een Wallbox is speciaal ontworpen voor gebruik thuis en is redelijk eenvoudig te installeren. De meeste mensen laten het installeren van een wallbox over aan een professional, zodat je verzekerd bent van de beste en veiligste aansluiting. Bij wat oudere huizen kan het zijn dat de netaansluiting verzwaard moet worden van 1-fase naar 3-fase. Als jij zelf verstand van zaken hebt kan je ervoor kiezen de Wallbox zelf aan te sluiten, maar dit is geen klusje die iedereen zomaar kan. Daarom adviseren wij bij twijfel altijd om een professionele installateur te laten komen.Laadpaal installeren
Daarnaast kan je ook kiezen voor een vrijstaande laadpaal. Het enige verschil met een Wallbox is dat de installatie ervan een iets grotere ingreep is. Doordat een laadpaal vrijstaand is moeten er altijd gegraven worden om de kabel naar de paal toe te brengen.Welke laadkabel voor thuis opladen?
Voor zowel een wallbox als een laadpaal heb je in de meeste gevallen een universele laadkabel nodig. Dit gaat dan om een kabel met een Type 2 aansluiting. Dit is dezelfde kabel als die je voor de meeste openbare laadpalen gebruikt.
Hoe snel is mijn auto vol met een laadpaal aan huis?
Een 3-fase Wallbox of laadpaal biedt tot 11 kW laadvermogen. Ter vergelijking, via een normaal stopcontact of een 1-fase laadpaal heb je een maximaal vermogen van 3,7 kW. Met een 3-fase aansluiting is de gemiddelde EV weer helemaal opgeladen in 4 tot 8 uur. Een Plug-in Hybride auto heeft hier gemiddeld 1 tot 4 uur voor nodig. De snelheid van het opladen maakt financieel gezien niets uit, omdat je betaalt per kWh.
Is een laadpaal aan huis essentieel?
Een laadpunt aan huis is heel makkelijk maar zeker niet altijd nodig! Er is zo'n uitgebreid aanbod aan openbare laadpalen dat de kans groot is dat er een bij jou in de buurt een staat. Het aantal laadpalen in Nederland wordt nog dagelijks uitgebreid, zodat je binnenkort op iedere hoek van de straat wel een laadmogelijkheid hebt. En heb je er nog geen in je buurt? Dan kan je die eenvoudig zelf aanvragen bij jouw gemeente.
Combineer je een laadpaal of Wallbox met zonnepanelen, dan kan je je auto thuis gratis opladen! In dit geval heeft het plaatsen van een laadpaal bij huis wel een grote meerwaarde. Bovendien maak je dan gebruik van groene stroom, wat natuurlijk veel beter is voor het klimaat.
Je auto onderweg opladen
Uiteraard kan je pas echt lekker rijden in je EV of PHEV wanneer je weet dat je ook onderweg overal terecht kunt om te kunnen bijladen. Zo kan je bijvoorbeeld ook zorgeloos met je EV op vakantie. Wij vertellen je alles over openbare laadpalen en snellaadpalen.
Binnen 30 minuten een volle auto!
Je kunt supersnel opladen via het groeiende aantal openbare laadstations, met wisselstroom (AC) of snelladen met gelijkstroom (DC). Op deze laatste zoomen we eerst even in. Er zijn tegenwoordig bij veel tankstations snelladers te vinden. Zo heb je vast weleens de gele V van Fastned zien staan. Daarnaast zijn er nog een aantal grote aanbieders zoals Shell Recharge, Ionity, Tesla Superchargers, Total Energies en Vattenfal InCharge. Bij zo'n snellader is jouw auto binnen no-time weer vol! Hoe snel dat precies is dat hangt af van de laadsnelheid en het vermogen van de snellaadpaal en van de grootte en het vermogen van je accu. Gemiddeld rij je binnen een half uur weg met een minimaal 80% volle accu. Je hebt met snelladen geen eigen laadkabel nodig, deze zit namelijk ingebouwd in de de laders en kan je dus zo inpluggen.Opladen bij jou om de hoek
Naast de snelladers langs de snelweg vind je ook in de steden en dorpen van Nederland veel laadpalen. Het gaat dan vaak om de AC laders met een vermogen tussen de 3,7 en 22 kW. Deze manier van laden is vooral praktisch als jouw auto een langere tijd aan de paal kan staan. Voor deze manier van laden heb je gemiddeld zo'n 4 uur nodig voor een volle accu. Veel mensen maken op regelmatige basis gebruik van een openbare laadpaal in de wijk en hoeven daardoor geen eigen laadpaal te installeren. Wist je dat je ook zelf een openbare laadpaal kunt aanvragen bij de gemeente waar je woont?Kosten van openbaar laden
Je betaalt je (snel)laadkosten met een pasje, een druppel of de smartphone app van een aanbieder naar keuze. Deze betaalmethode is universeel, jouw pas zal dus op vrijwel elke openbare (snel)laadpaal in Nederland werken. Veelgebruikte laadpassen zijn die van de ANWB, Shell Recharge, E-Flux of Green Choice. Je kunt er ook voor kiezen om een laadpas van meerdere aanbieders aan te vragen. Je betaalt namelijk geen roamingkosten wanneer je de laadpas gebruikt van dezelfde provider als waar de laadpaal van is.De kosten van een laadsessie zijn afhankelijk van een aantal factoren, maar gemiddeld betaal je tussen de 30 en de 80 cent per kWh. De gemiddelde kosten van een laadsessie zijn 25 euro maar kunnen dus erg variëren. Zo zal snelladen langs de snelweg duurder zijn dan opladen bij de laadpaal bij jou om de hoek. Al met al is een elektrische of plug-in hybride auto rijden eigenlijk altijd goedkoper dan een benzineauto.
Een EV of PHEV private leasen
Wij weten maar al te goed dat de aanschafprijs van een elektrische auto vaak erg tegenvalt. Daarom is leasen een uitstekende oplossing om toch te profiteren van de voordelen van elektrisch rijden. De enige kosten die je namelijk zelf betaalt naast jouw leasebedrag zijn de brandstofkosten, en laten die nou net een stuk lager liggen bij elektrisch rijden. Wanneer je kiest voor een EV of een Plug-in hybride auto bij Yourlease ben je zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een laadpas of -druppel. Deze kan je bij veel aanbieders helemaal gratis aanvragen!
Klik hier voor alle 100% elektrische auto's direct uit voorraad leverbaar!
PS: Lees onze andere blog voor alle informatie rondom hybride auto's