Schadevrije jaren en private leasen

Als bezitter van een auto is de verzekering ervan misschien wel het enige dat met de jaren goedkoper wordt, mits je schadevrije jaren opbouwt. Dit zijn de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij jouw autoverzekering. Zo bouw je korting op jouw maandelijkse premie. Maar hoe zit het met schadevrije jaren en private leasen?

Schadevrije jaren en private leasen

Wanneer jij een auto gekocht hebt bouw je schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren krijg je korting op de maandelijkse all-in leaseprijs. Bij Yourlease is de maandelijkse leaseprijs het laagst wanneer je 8 schadevrije jaren hebt opgebouwd. Per leasemaatschappij kan dit verschillen. De autoverzekering staat op naam van de leasemaatschappij en zodoende word je dus volledig ontzorgd. Alleen de brandstof betaal jij!

Nog geen schadevrije jaren opgebouwd

Wanneer je nog nooit een auto hebt gehad, heb je ook geen schadevrije jaren opgebouwd. Dit hoeft geen probleem te zijn bij het leasen van een auto. Je kunt met een gerust hart de weg op gaan met een auto van Yourlease. Enige nadeel is dat de leaseprijs ietsje hoger is voor jou dan iemand met veel schadevrije jaren.

De leaseverklaring

Maar wat nu als je een aantal jaar een auto geleaset hebt en een auto wilt kopen? Of wanneer je naar een andere leasemaatschappij wilt overstappen? Na afloop van jouw leaseperiode stuurt de leasemaatschappij jou een leaseverklaring. Hierin staat de naam van de bestuurder, de verzekeraar van de leaseverstrekker, het polisnummer en de eventuele schade die je tijdens de leaseperiode gereden hebt.

De volgende keer dat je een auto zult leasen of kopen zal de autoverzekeraar aan de hand van de verklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren je krijgt toegewezen. Sommige verzekeraars nemen exact het aantal schadevrije jaren over dat je hebt opgebouwd met jouw leaseauto. Er zijn echter ook verzekeraars die je hooguit een korting geven op de premie. Het loont dus zeker om een premie te berekenen bij meerdere verzekeraars.

Wanneer spreekt men van schade?

Wanneer je met een gekochte auto een kleine schade rijdt kun je ervoor kiezen om deze uit eigen portemonnee te betalen i.p.v. door de verzekeraar. Zo behoud je jouw schadevrije jaren. Bij het inleveren van een leaseauto bepaalt de leasemaatschappij over schade aan de auto. Alle schades (ook kleine krasjes of deukjes) kunnen opgenomen worden in de leaseverklaring en verhaald worden bij de verzekeraar. Normaliter is dit schade die je niet laat repareren en geen invloed heeft op je no-claimkorting.


> Dit is niet een schade die je zult verhalen bij de verzekeraar, maar een leasemaatschappij misschien wel.

Let op! Schadevrije jaren verlopen.

Tot slot nog een belangrijk punt om op te letten: als je een tijdje geen autoverzekering afsluit vervallen je schadevrije jaren. Bij de meeste verzekeraars gebeurt dit al na 3 jaar. Zorg er dus voor dat je niet langer dan 3 jaar lang geen auto rijdt.