Op vakantie gaan met een elektrische auto

Op vakantie gaan met een elektrische auto is nog niet altijd gemakkelijk. In Nederland staan meer dan 60.000 publieke laadpalen, hiermee hebben we het hoogste aantal laadpalen per 100km van Europa. Grote kans dus dat je niet snel met een lege accu langs de weg zult komen te staan. Maar hoe moet je eigenlijk je auto opladen in het buitenland?

Welke laadpas heb ik in het buitenland nodig?

In Nederland kun je met bijna iedere laadpas terecht bij een laadpaal. In veel andere landen kun soms ook uit de voeten met een Nederlandse laadpas. Om zeker te weten of je in het buitenland kan laden met je elektrische auto én welke laadpas of laadapp je dan nodig hebt - wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat met een elektrische auto - is het verstandig onderzoek te doen. Je kunt hiervoor o.a. gebruik maken van de volgende laadpassen/sleutels:

  • Shell Recharge (Newmotion) Newmotion inmiddels overgenomen door Shell is één van de oudste en bekendste laadpas aanbieders. Hierdoor hebben ze de meeste roaming overeenkomsten en één van de grootste netwerken ter wereld. In hun app kan je sorteren op laadpunten die met de Shell Recharge laadpas óf laadtag te bedienen zijn. Bij elke laadpaal staat duidelijk het tarief vermeld. Je kan GRATIS een laadpas of laadtag (dit is een soort sleutelhanger) aanvragen en eenvoudig activeren via de app. Aangezien deze gratis is zouden wij deze altijd aanvragen, in ieder geval als backup.
  • De KiWhi laadpas: het kan handig zijn om deze laadsleutel te gebruiken als je door Frankrijk gaat reizen. Deze laadpas werkt in heel Frankrijk (bij 17.000 laadstations) en kost 20 euro om aan te schaffen. Prijs per kWh kan verschillen per laadstation. De pas is leverbaar binnen 4 werkdagen.
  • De Plugsurfing laadpas: een handige laadpas voor in Europa. De laadsleutel geeft je toegang tot veel laadpalen in landen in Europa. De sleutel geeft toegang tot 130.000 laadstations. De prijs per kWh kan per station verschillen. Aanschaf van de pas kost 10 euro. De laadsleutel is leverbaar binnen 3 werkdagen.
  • Ionity netwerk: het Ionity netwerk werkt met verschillende laadpassen. Ze werken hard aan bredere dekking van snellaadstations in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken. Via de Ionity app kan je snel en eenvoudig laden bij hun punten in Europa, daar vind je ook de huidige tarieven.
  • De Maingau laadpas: deze laadpas groeit snel aan populariteit en werkt met maar liefst 60% van de laadpunten in Europa. Via de App kan je een laadstation activeren. Een pas kan ook besteld worden en is leverbaar binnen 3 werkdagen zonder maandelijkse kosten, je betaalt per kWh. De pas geeft voordeel bij Fastned snelladers en verschaft je inzicht via een app. De laadpas heeft vooral een goede dekking in België, Duitsland en Zwitserland.

Wil je precies weten welke app, laadpas of laadtag je nodig hebt voor welk land kijk dan voor een compleet overzicht op de handige site van laadpastop10.nl.


Op vakantie gaan met een elektrische auto: de laadpalen

Zoals eerder genoemd staan er 60.000 laadpalen in Nederland in 2021. Wanneer je op vakantie gaat met een elektrische auto is het belangrijk om het aantal laadpalen in omliggende landen te weten. Dit zegt iets over hoe je jouw reis moet voorbereiden. Het aantal laadpalen in omliggende landen (anno 2021) is als volgt:

  • In België zijn er ruim 8.000 publieke laadpalen.
  • Duitsland beschikt over 44.000 publieke laadpalen.
  • In Frankrijk is het aantal laadpalen ongeveer gelijk aan die van Duitsland (45.000), maar alsnog zul je jouw reis iets beter voor moeten bereiden. Frankrijk is het grootste land van de EU en de laadpalen staan hier vooral rondom de steden en snelwegen. Je zult dus gebieden tegenkomen waar op een relatief lang stuk geen laadpaal staat.
  • In Scandinavische landen is het aantal laadpalen redelijk goed. Vaak iets minder dan in Nederland, maar alsnog ruim voldoende. In Noorwegen geniet je als rijder een stuk meer privileges, zo mag je gratis parkeren en met meerdere mensen in de auto mag je gebruikmaken van de busbaan. In Zweden zijn de meeste laadpalen rondom de steden, maar in het noorden van dat land zijn er zeer weinig palen.
  • Op vakantie naar Groot-Brittannië? Daar komen steeds meer laadpalen, zelfs in de Eurotunnel kun je jouw auto opladen.
  • Ga je naar Spanje? Dan is het belangrijk om je reis goed voor te bereiden. Over het algemeen geldt: hoe zuidelijker je gaat, des te minder laadpalen er zijn. Spanje heeft echt nog een slag te gaan op het gebied van elektrische laadpalen. Het land telt er nu nog maar 7.600.
  • In Oost-Europa is het aantal laadpalen zeer laag, zelfs zo laag dat het af te raden is om er naartoe te gaan op vakantie met een EV. Zo heeft Polen iedere 200 kilometer een laadpaal, in Nederland is dit iedere 2 kilometer.

Op vakantie gaan met een elektrische auto: onze ervaring!

Onze collega's delen hier hun ervaringen over op vakantie gaan met een elektrische auto: 

- Frankrijk verkennen met een elektrische auto

- Naar Noorwegen met een elektrische auto, laadpas en twee apps

Overige tips voor reizen met een elektrische auto's

  • Maak gebruik van de ANWB route planner of van A Better Routeplanner! Je kunt hierin jouw type auto selecteren en de gewenste route. De planner geeft dat aan hoe vaak en waar je moet stoppen. Je kunt bijvoorbeeld zelfs instellen welke actieradius jij wenst te hebben als je bij het laadstation aankomt.

  • Rijd met een opgeladen auto weg. Dit kan in ieder geval een keer laden schelen. Het is immers niet zo leuk om na bijvoorbeeld een halfuurtje rijden al een tijd stil te staan om je auto te laden.

  • Houd rekening met wachttijden. Sommige laadpalen zijn nou eenmaal erg populair en daarom dus vaak bezet. Wees slim en ga niet met 5km actieradius naar een laadstation. Mocht er onverhoopt dan een lange wachtrij staan, kun je altijd nog naar een volgend laadstation rijden. Via de Premium functie van de App A Better Routeplanner kan je in sommige landen zelfs zien wat de beschikbaarheid is van de laadpalen langs de snelweg. Dit is wel een betaalde functionaliteit maar kan ervoor zorgen dat je niet lang bij een laadpaal staat te wachten terwijl 10km verderop een vrij laadpunt is.

  • De actieradius van jouw auto zal aanzienlijk minder snel leeg gaan wanneer je niet te hard rijdt. Bij een snelheid van 130km/u per uur zal de actieradius behoorlijk verminderd worden ten opzicht van 100 of 110 km/u.

  • Rijd zoveel mogelijk in cruise control en een Eco stand (mits jouw auto dit heeft natuurlijk).

  • Zoals beschreven, doe je er verstandig aan om (buitenlandse) laad-apps te laden of zelfs een buitenlandse laadpas aan te vragen. Neem voor de zekerheid ook een credit card mee.